Autosleutels, wat een gedoe….

Er komt een keer een moment bij iedere auto eigenaar dat die denkt dat die zijn autosleutels verloren heeft. Vaak worden die dan echter weer teruggevonden, er zijn echter ook genoeg gevallen dat die autosleutels dan niet meer worden teruggevonden.  Op zo een moment is het van belang dat je de reservesleutels bij de hand hebt en dat er dan een nieuwe autosleutel wordt gekocht. Alleen door de technologische ontwikkelingen op het gebied van auto’s en daarbij ook autosleutels maakt het niet zo gemakkelijk meer om een nieuwe autosleutel aan te schaffen.

De technologie in een autosleutel

Autosleutels zijn tegenwoordig lastiger om na te maken omdat deze tegenwoordig voorzien zijn van een startonderbreker. Dit is een ingebouwde chip die ervoor zorgt dat de auto alleen start als de sleutels ook echt zijn geprogrammeerd op het systeem van de auto. Dit zorgt ervoor dat dat een dief niet de auto kan starten met een sleutel die zij nagemaakt hebben.

Daarnaast bestaat er tegenwoordig ook een smartkey. Dit is een sleutel zonder sleutel als het ware. Een smartkey heeft als het ware een zender in zich die ervoor zorgt dat er bijvoorbeeld niet meer op een knopje gedrukt hoeft te worden om de deuren van slot te halen als de bestuurder met de sleutel aan komt lopen naar de auto. Daarnaast hoeft deze sleutel ook niet meer in het contact gestoken te worden, de autosleutel kan bijvoorbeeld gewoon in de broekzak gehouden worden. Er hoeft dan alleen maar op een knop gedrukt te worden om de auto te starten en vervolgens ook weg te rijden. Indien de autosleutel niet aanwezig is kan de auto dan ook niet gestart worden. Deze sleutel moet, net als de sleutel met startonderbreker, geprogrammeerd worden zodat deze met de auto gekoppeld wordt.

Beide autosleutels kwijt

Indien je je reservesleutel ook kwijt bent, of deze niet bij de hand hebt. Is het wel mogelijk om toch op dat moment nog een nieuwe sleutel te verkrijgen. Dit kan door de autodealer te bellen en om hulp te vragen. Deze kan dan een servicemonteur uw kant op sturen die een nieuwe sleutel mee neemt en deze ook goed programmeert. Indien de autodealer niet beschikbaar is, is de ANWB altijd bereikbaar om de auto naar de dealer te slepen. Deze kunnen de auto dan naar de dealer slepen.

Wat te doen?

Eigenlijk is het antwoord op de vraag heel simpel maar o zo lastig. Namelijk: niet je sleutels verliezen/ kwijtraken. De sleutels namaken kan namelijk nog wel eens duur uitvallen. Zo variëren de prijzen, afhankelijk van welke auto er in bezit is, tussen de 80 en 500 euro. Een reservesleutel is dus wel handig om altijd achter de hand te hebben, dit omdat de autosleutels niet zo makkelijk worden nagemaakt en je dus geen nieuwe autosleutels hebt binnen een uur. Het is zonde als je al die tijd moet wachten op de komst van de nieuwe sleutels.